Team Multisport CLST 2014

Enkelte i vår klubb bet på da det ble annonsert et lag til Colorline Seterdalstour 2014 gjennom treningsorganisasjonen Multisport Lyngdal. Tidsmålet for laget ble tidlig annonsert til 5:30. Får å få dette til må en samle sammen interesserte sjeler i hele regionen og få trimmet disse til et samkjørt lag. Jan Åge Sakariassen fra Multisport Lyngdal og prosjektets talsmann er klar i sin tale; «Det er ingen menneskerett å sykle fra Kristiansand til Hovden på 5:30», så her må det jobbes konstruktivt i alle ledd.

For å få dette til leverer Team Multisport treningsopplegg på sykkel/løp og styrke til gruppen. Et treningsopplegg hvor det legges opp til 7-8 timer trening i uken. Ett passelig antall timer for oss med full jobb og familie. Vi som har meldt vår interesse til nå, har betalt en administrasjonsavgift til laget på 1200,- og jeg er ikke i tvil om at vi vil få mye bra igjen for pengene.

Jeg har selv fulgt treningsopplegget til punkt og prikke i 4 uker. Gjennomført en puls/laktat/watt-test for å dokumentere fremgang gjennom vinteren. Testen ble utført av Espen Hægeland på Sørlandsbadet. Selve testen var ingen hard gjennomføring og en fin pekepinn på hvordan man ligger an. Ut av testen får man en watt, puls og laktatprofil som gjør det mye enklere å justere inn treningen utover vinteren. Kostnaden for testen er ikke stor og den var unnagjort på en time.

Jeg har kjørt nesten alle øktene i treningsprogrammet på rulle. Dette fordi her er det enklest å få kontrollert dragene til riktig belastning. Har hatt noen løpeøkter/sykkeløkter ute, men disse er kun restitusjonsøkter. Skal ikke si så mye om de enkelte øktene, men det jeg kan si er at jeg aldri har trent på denne måte og er derfor spent hvor dette vil ende. Treningsprogrammet er i sin helhet variert over tid, med god progresjon. Samtidig er øktene varierte slik at det er «enkelt» å motivere seg til dem, noe som ikke har vært så enkelt slik som jeg har trent tidligere. Det er ingen økter uten hensikt, noe som jeg synes er fint. Til og med sone 1 øktene har en hensikt, foruten aktiv restitusjon.

I tillegg til treningsprogrammet på sykkel/løp har jeg fulgt et 10 ukers styrke program som skal øke styrke på bein på kort tid. Dette er utviklet av olympiatoppen og kan vel ikke sies å være annet en hardt når du ikke har tatt i en vektstang på flere år. Når det gjelder økningen av belastning på styrkedelen tar jeg det ganske rolig med hensyn til mine dårlige knær og skaden jeg fikk i ryggen tidligere i år. Men jeg har økt belastningen med 30% på 5 uker, noe som sikkert er normalt når en starter med målrettet styrketrening. Men vi får se hva de neste 5 ukene byr på av progresjon.

Flere innad i interessegruppen i Team Multisport har god erfaring rundt trening og er meget behjelpelige med spørsmål og korrigering av øktene. Det er fint å ha mulighet til en slik oppfølging.

Den 26.10 var Tommy og undertegnede i Lyngdal for første fellessamling med laget. Til tross for regnet møtte det opp 26 personer på lørdagens fellestrening. Her møtte det folk fra hele regionen, så her har en klart og samle sammen mange interesserte. Vi hadde først en time med teori rundt effektiv rullekjøring, før vi entret karbonhestene og satte kursen mot Eiken på dagens første økt.
I og med at vi var så mange, ble det delt opp i to grupper hvor en jobbet med rulletrening, ikke minst få en jevn og tett rulle.

2 timer og 45 min senere var det duket for lunsj og evaluering av første økt. Evalueringen tatt i betraktning var det klart for økt 2, hvor vi skulle kjøre stor-rulle. Fra Lyngdal til Farsund er det noe småkupert, noe som bød på god rulletrening i bakkene. For skal man kjøre fort til Hovden, kjører man rulle gjennom alle korte oppover-bakker og nedover-bakker(ingen bombe). Dette er en ting som vi i klubben ikke har vært så flink å trene på og ble derfor en ny opplevelse for oss og de fleste andre som var med. Men det er klart at dette er en nødvendighet for å slippe å organisere i gang rulla etter bakketoppene og bunnene.

Etter første samling ser en jo dagens nivå er meget sprikende og samtidig ser jeg at det er flere i klubben som kan kaste seg med på dette. Vi har hatt en god sesong med mye bra trening, og det håper jeg vi også får i vinter med spinning og rulletrening på Sunde skole. Ikke minst ute når solen gløtter frem igjen neste år.
Men for de som gjerne vil ta seg selv hakket videre i løpet av vinteren med strukturert trening og noen som forventer at du trener for å tjene lages mål, er dette en gylden mulighet. Husk det, skulle man ikke bli med til Hovden i 2014, så er dette på ingen måte bortkastede penger.

For de som har spørsmål rundt dette, må gjerne ta kontakt med Jan Åge Sakariassen i Lyngdal Multisport.

Mvh
Tom Ove